С 81 гласа против  Народното събрание отхвърли разглеждания на първо

...
С 81 гласа против  Народното събрание отхвърли разглеждания на първо
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли законопроекта за индустриалния коноп

С 81 гласа " срещу "   Народното събрание отхвърли обсъждания на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите. С него се даваше опция за преработката на промишлен коноп у нас, с изключение на развъждането на растения. Предвиждаше се растенията от рода на конопа (канабис), предопределени за произвеждане на артикули без психоактивно деяние, да се прави след издадено позволение от министъра на земеделието.  

Законопроектът беше импортиран от народния представител Росен Костурков от ПП-ДБ и беше подсилен от 49 народни представители, а 31 гласоподаваха с „ въздържал се “.

В свое мнение Министерството на здравеопазването отбелязва, че приемането на подобен закон ще докара до  регламентиране на свободното потребление на конопа.

Позицията на Министерството на земеделието също е негативна. Отбелязва се, че земеделските стопани, отглеждащи коноп, няма да получат подкрепяне, в случай че наличието на тетрахидроканабинол в него не подхожда на посоченото в Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 година, съгласно който не е позволено потреблението на сортове конопени семена с над 0,3 тегловни % на тетрахидроканабинол. 

Припомняме, че още през 2020 година в Северна Македония беше открита фабрика за произвеждане на медицински канабис с инвестиция от към 16 милиона евро и 17 800 квадратни метра повърхност. Тогава бизнес анализатори предвидиха, че Скопие ще пробие на европейския пазар, където продуктите от медицински канабис са мощно търсени. Различни съставки на канабиса имат лековит резултат при глаукома, високо кръвно, признаци на множествена склероза, възпаления, обезболяващо за онкоболни и други Според бизнес прогнози европейският пазар за медицински канабис ще доближи 2 милиарда $ до 2025 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР